| "S. B. [8000]" <sfb(slettes)@privat.dk> skrev i en meddelelse...
 
 > Hvad pokker er det, og hvordan laver man det?
 
 Det er dessert-gelé'er.
 
 Disse geléer består hovedsageligt af vin, likør, frugt, sukker, gelatine
 og vand. Gelé'erne varieres på forskellige måder, og det er den anvendte
 aromatiske tilsætning, der giver dem deres navn.
 Klaringen af geléen er en overordentlig vigtig proces, thi deraf
 afhænger hele dens udseende. Til klaringen anvendes æggehviden og den
 knuste æggeskal. Æggehviden blandes med den knuste æggeskal i en ren
 kasserolle og piskes lidt ud. Herefter tilsættes den udblødte gelatine,
 vand, sukker eller frugtsirup og lidt citronsaft. Kasserollen stilles
 over fyret, og blandingen piskes eller røres, indtil den når
 kogepunktet, så ophører piskningen, og man lader den koge over svag ild
 i 1½-2 minutter. Kaserollen tages af ilden, dækkes til med et låg og
 blandingen står et varm sted i 10-15 minutter, før den passeres igennem
 et klæde. Herefter tilføjes den aromatiske tilsætning. Er geléen ikke
 blevet  fulstændig krystalklar, må klaringen gentages. En krystalklar,
 blank gelé er en fryd for øjet, en uklar, grå gelé virker uappetitlig.
 Disse geléer kan være overordentlig smukke og velsmagende, når de bliver
 tillavet samvittighedsfuldt.
 Man kan smage geléer til efter behag. Dette kan i særdeleshed anbefales
 ved tilberedning af vingelé.
 
 Her følger en opskrift..
 
 Hvidvins-gelé:
 
 1 fl. hvidvin
 2 cl cognac
 saften af 1 ciron
 200 g sukker
 2 à 3 æggehvider
 5 dl vand
 35-40 g gelatine
 
 Gelatinen udblødes i vandet og klares (som ovenfor nævnt) sammen med
 æggehviderne, citronsaften og sukkeret. Når det er filtreret og noget
 afkølet, tilsættes hvidvin og cognac. Anrettes i glas eller forme og
 stilles i køleskab i 4 à 5 timer. Hvis geléen skal vendes ud på et fad
 el. asiet, dyppes formen et øjeblik i lunkent vand. Serveres med
 cremesauce.
 
 -oo-
 
 Hvidvins-gelé 2:
 (u / klaring)
 
 Hvidvins-gelé kan også fremstilles uden at klares med æggehvide..
 
 1 fl. hvidvin
 2 cl cognac
 saften af 1 citron
 lidt strimler af appelsinskal
 200 g sukker
 5 dl vand
 35-40 g gelatine
 
 Sukker, vand, appelsinskal og citronsaft koges til det er en klar
 sukkesirup. Derefter tilføjes den udblødte gelatine og tilsidst hvidvin
 samt cognac. Geléen filtreres og anrettes i glas eller forme, der
 stilles i køleskab.
 
 
 Med god hjælp fra Lærebog for Kokke..
 
 Mvh.
 Peter W. Bosse
 
 Inprent Deres Børn, at graadighed over for Mad
 og Drikke, eller Frugt og Konfekt er højdt ubehøvlet,
 særlig udenfor Hjemmet. Børns Beskedenhed ved et
 fremmed Bord viser, at de kommer fra et dannet Hjem.
 -Emma Gad
 
 
 
 
 |