|  | 		    
					
        
         
          
         
	
          | |  | Globalknive Fra : elsmic
 | 
 Dato :  28-05-02 21:49
 | 
 |  | Hej NG
 
 Er der nogle her der har erfaringer med slibning af Global-knive som i vil
 dele med mig???
 
 Michael
 
 
 
 
 |  |  | 
  Kåre Weng Madsen (28-05-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Kåre Weng Madsen
 | 
 Dato :  28-05-02 21:28
 | 
 |  | 
 "elsmic"  skrev i en meddelelse
 > Er der nogle her der har erfaringer med slibning af Global-knive som i vil
 > dele med mig???
 Nu ved jeg ikke om der er forskel på Global og Zwilling sådan rent stål
 mæssigt. Hvis der er så se bort fra mine erfaringer....   Jeg har netop med stor succes slebet min Zwilling selv. Jeg brugte et
 almindeligt strygestål (også fra Zwilling, som jeg havde lånt - men det
 betyder nok ikke noget, altså at det også var Zwilling    Det var som at få nye knive. Det eneste forbehold er, at knivene så vidt jeg
 kan se ikke bliver helt "lige" slebet. Altså at jeg ind i mellem har haft
 kviven i for skæv en vinkel. Men det tror jeg ikke betyder noget andet end
 at man kan se det når man tager kniven tæt på.
 Så mit råd er - anskaf dig et stryge stål.
 Kåre
            
             |  |  | 
  [2900] Jesper Haaber~ (29-05-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : [2900] Jesper Haaber~
 | 
 Dato :  29-05-02 12:16
 | 
 |  | 
 
            Kåre Weng Madsen <kwma00@hum.auc.dk> wrote:
 > "elsmic"  skrev i en meddelelse
 > 
 > 
 > > Er der nogle her der har erfaringer med slibning af Global-knive som i vil
 > > dele med mig???
 > 
 > Nu ved jeg ikke om der er forskel på Global og Zwilling sådan rent stål
 > mæssigt. Hvis der er så se bort fra mine erfaringer....   Det er der sikkert, men begge knive er af god kvalitet.
 > 
 > Jeg har netop med stor succes slebet min Zwilling selv. Jeg brugte et
 > almindeligt strygestål (også fra Zwilling, som jeg havde lånt - men det
 > betyder nok ikke noget, altså at det også var Zwilling    > 
 > Det var som at få nye knive. Det eneste forbehold er, at knivene så vidt jeg
 > kan se ikke bliver helt "lige" slebet. Altså at jeg ind i mellem har haft
 > kviven i for skæv en vinkel. Men det tror jeg ikke betyder noget andet end
 > at man kan se det når man tager kniven tæt på.
 > 
 > Så mit råd er - anskaf dig et stryge stål.
 Kniven skal slibes stort set hvergang du skal bruge den. Der skal ikke
 meget til før den bliver uskarp. 
 Jeg har gjort det til en vane at slibe den et par gange på mit
 strygestål inden brug hver eneste gang. Mine knive er så skarpe at de
 kun kræver en 5 - 8 strøg. Det er kun mig der må slibe dem, så de ikke
 blive slebet omvendt eller i en anden vinkel. Blive de det, så tager det
 meget lang tid at rette op.
 -- 
 Med venlig hilsen Jesper   )
http://www.gylling.net/ ftp://80.197.181.14/ - in action from 9 am - 0.30 am
            
             |  |  | 
  Winnie Henriksen (28-05-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Winnie Henriksen
 | 
 Dato :  28-05-02 22:26
 | 
 |  | 
 
            On Tue, 28 May 2002 21:49:25 +0100, "elsmic" <elsmic@post9.tele.dk>
 wrote:
 >Hej NG
 >
 >Er der nogle her der har erfaringer med slibning af Global-knive som i vil
 >dele med mig???
 >
 Jep, jeg sliber dem med alm. strygestål, har også en tvilling som er
 formet så man bare trækker kniven igennem så er den slebet på begge
 sider, jeg sliber dem jeg bruger dagligt til kød m.m flere gange om
 ugen. 
 Jeg tog dem ned til sliberen for at få "vuderet dem", iflg. ham var de
 i orden, så han ville ikke slibe dem    MVH
 Winnie
 Med venlig hilsen
 Winnie Henriksen
            
             |  |  | 
  Thïngmand (29-05-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Thïngmand
 | 
 Dato :  29-05-02 08:34
 | 
 |  | > Er der nogle her der har erfaringer med slibning af Global-knive som i vil
 > dele med mig???
 
 Hvæs dem med et (magnetisk) strygestål hver gang du skal bruge dem (til
 større opgaver) Når de bliver for sløve, skal de sendes til en proff. sliber
 og slibes op.
 
 
 
 
 |  |  | 
  Mikkel Trolle Larsen (03-06-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Mikkel Trolle Larsen
 | 
 Dato :  03-06-02 13:29
 | 
 |  | Jeg ville bare lige knytte en lille kommentar ....
 
 Man kan ikke slibe en kniv på et strygestål. man kan rettet eggen på kniven
 til når man har ramt et ben eller skåret ned i et skærebrædt mange gange.
 
 Efter noget tid er det nødvendigt at slibe sine køkkenknive på en sten eller
 en vådsliber.
 Vinklen når man sliber er lidt forskællige på forskellige knivmærker Global
 skal den være ca 20 grader (10 til hver side)  og zwilling likker mellem 30
 og 40 (15-20 grader til hver side)
 Det bedste strygestål du kan få til at rettet dinne knive til på er et af
 den slags der hedder diamantstrygestål, det er dem der er flade med en lille
 buening. Når du bruger de runde vil eggen hurtiger blive rund og skal derved
 hyppiger slibes på en sten.
 
 og husk så når du vælger skærebrædt så vælg dem af træ, de er mest skåndsom
 ved dine knive og ikke midst mest hyggieniske. Dem af glas ødelægger dine
 knive og dem af plastik kan der sætte sig bakterier i. Træ er en levende
 organiske og udskiller automatisk bakterier, og hvis du sørger for at mætte
 det med olie så er di også nemme at rengører under den varme hane med sulfo
 (husk at tøre dem af med det samme så de ikke slår sig).
 
 Mikkel
 
 Inden folk kommer med dårlige kommentar. Det her er noget jeg har arbejdet
 med i mange år nu og jeg har ikke haft en kunde der har fulgt mine råd der
 har haft dårlige knive. Derudover har jeg deltaget på et par kurser med
 zwilling og rosendhal (Global), og ikke mindst raadvad.
 
 
 "Thïngmand" <michael@FJERNthingmand.dk> skrev i en meddelelse
 news:3cf4845d$0$18619$edfadb0f@dspool01.news.tele.dk...
 > > Er der nogle her der har erfaringer med slibning af Global-knive som i
 vil
 > > dele med mig???
 >
 > Hvæs dem med et (magnetisk) strygestål hver gang du skal bruge dem (til
 > større opgaver) Når de bliver for sløve, skal de sendes til en proff.
 sliber
 > og slibes op.
 >
 >
 
 
 
 
 |  |  | 
  Schubert (29-05-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Schubert
 | 
 Dato :  29-05-02 23:30
 | 
 |  | > Er der nogle her der har erfaringer med slibning af Global-knive som i vil
 > dele med mig???
 
 Ja !
 
 Global knive slibes på sten, i en vinkel der er 3 grader
 
 Man kan få nogle små stykker stål som man sætter på kniven, så den får den
 rette vinkel.
 
 Så bruger man en sten korn 1000 og korn 240 , som skal ligge i vand 1 time
 før brug
 
 Global knive skal altid slibes / skærpes på sten. Så behøver du heller ikke
 slibe dem hvergang du skal bruge dem. Det tager længere tid, men det er
 absolut arbejdet værd.
 
 Jeg har en del Global knive, som bruges til forskellige madvare - 4 til kød,
 3 til grønt, 1 til frost vare  1 til ost og så er der nogle forskellige til
 brød, filetering  og andet all round brug. Alle i huset ved hvilke knive der
 skal bruges til hvad, så ved jeg hvilke knive der skal slibes ugentligt ,
 månedligt osv.
 
 Schubert
 
 
 
 
 
 |  |  | 
  JS (30-05-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : JS
 | 
 Dato :  30-05-02 15:43
 | 
 |  | 
 "Schubert" <schubert@FJERNDETTEcomplex.dk> wrote in message
 news:3cf55604$0$97287$edfadb0f@dspool01.news.tele.dk...
 > > Er der nogle her der har erfaringer med slibning af Global-knive som i
 vil
 > > dele med mig???
 >
 > Ja !
 >
 > Global knive slibes på sten, i en vinkel der er 3 grader
 Går ud fra du mener 30 ?
 Er det totalvinklen eller er det fra hver side ?
 Kødknive slibes da normalt i ca 40 grader (20 fra hver side) ?
 Bruger i øvrigt dette system :
http://www.lansky.com/sys_frame.html mvh/JS
            
             |  |  | 
   JS (30-05-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : JS
 | 
 Dato :  30-05-02 15:56
 | 
 |  | 
 "JS" <mr_nobody@nowhere.com> wrote in message
 news:3cf639ef$0$58746$edfadb0f@dspool01.news.tele.dk...
 >
 > "Schubert" <schubert@FJERNDETTEcomplex.dk> wrote in message
 > news:3cf55604$0$97287$edfadb0f@dspool01.news.tele.dk...
 > > > Er der nogle her der har erfaringer med slibning af Global-knive som i
 > vil
 > > > dele med mig???
 > >
 > > Ja !
 > >
 > > Global knive slibes på sten, i en vinkel der er 3 grader
 >
 > Går ud fra du mener 30 ?
 > Er det totalvinklen eller er det fra hver side ?
 
 Eller er de 3 grader relativt til den vinkel kniv bladet selv har ?
 
 
 mvh/JS
 
 
 
 
 |  |  | 
    Schubert (30-05-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Schubert
 | 
 Dato :  30-05-02 22:46
 | 
 |  |  |  |  | 
     Karsten Hammer Hanse~ (11-06-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Karsten Hammer Hanse~
 | 
 Dato :  11-06-02 13:00
 | 
 |  | 
 
            Nu har jeg med interesse læst denne tråd, da den berører et emne som jeg
 nyligt stødte ind i.
 Der fik jeg en ordentlig skideballe af en ven da jeg tydeligvis brugte hans
 kniv forkert, og da jeg sagde at han bare kunne slibe den hvis der var sket
 noget med æggen, fik jeg at vide at en kniv ikke kunne tåle at blive slebet
 op(!?).. Der var det jo lige at jeg stod af (det var en Swiss army knife det
 gik ud over).
 Jeg kan ikke fatte og begribe at det ikke skulle kunne lade sig gøre at
 slibe en kniv op igen..
 Da jeg så har været i lære som tømrer var min kommentar da, "det næste du
 vil fortælle mig er at man heller kan slibe et stemmejern op som er gået i
 gulvet?".. (noget man kan og gør!).. men svaret var det samme som øverste,
 bare en lidt mere nedladende tone (udelukker citatet).. så gad jeg _slet_
 ikke mere, det syntes jeg sgu var at undervurdere min intelligens!..
 Jeg fik dog lige den kommentar at man heller ikke må vaske en kniv i varmt
 vand.. se den sidste kan jeg måske se det fornuftige i, men det at man ikke
 kan slibe en kniv op, det må da være ren og skær fanatisme, som ingen vegne
 fører?
 Hvad er det vedkommende mener, og hvor har han det fra?
 K.
 Schubert <schubert@FJERNDETTEcomplex.dk> wrote in message
 news:3cf69d15$0$8967$edfadb0f@dspool01.news.tele.dk...
 > Jeg bruger disse guides til at vinkle dem korrekt med, om det er 3 eller
 30
 > i forhold til hvad ved jeg ikke.
 > Men global, skal slibes væsentlig anderledes end andre knive, pga deres
 > tynde æg
 >
 >
http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/stores/detail/-/kitchen/B00005OL3H/pict > ures/14/103-8766802-1449460#more-pictures
 >
 >
            
             |  |  | 
      JS (12-06-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : JS
 | 
 Dato :  12-06-02 00:25
 | 
 |  | 
 "Karsten Hammer Hansen" <elektrosport@hotmail.com> wrote in message
 news:3d05e53a$0$80421$edfadb0f@dspool01.news.tele.dk...
 > Nu har jeg med interesse læst denne tråd, da den berører et emne som jeg
 > nyligt stødte ind i.
 >
 > Der fik jeg en ordentlig skideballe af en ven da jeg tydeligvis brugte
 hans
 > kniv forkert, og da jeg sagde at han bare kunne slibe den hvis der var
 sket
 > noget med æggen, fik jeg at vide at en kniv ikke kunne tåle at blive
 slebet
 > op(!?).. Der var det jo lige at jeg stod af (det var en Swiss army knife
 det
 > gik ud over).
 >
 > Jeg kan ikke fatte og begribe at det ikke skulle kunne lade sig gøre at
 > slibe en kniv op igen..
 >
 
 Har selv en Swiss Army knife (Wenger), som jeg kom til at lave et hak i
 bladet på.
 Det lykkedes at slibe den op igen, men det er ikke nemt da det er noget
 meget hårdt sprødt stål.
 Stålet er så hårdt det tager en halv evighed at få æggen slebet helt skarp
 med en fin slibesten, men det er ikke umuligt.
 Jeg går ud fra de laver stålet så hårdt fordi den så holder sig skarp
 længere, men jeg vil nu foretrække en kniv som er lidt nemmere at slibe.
 
 > Da jeg så har været i lære som tømrer var min kommentar da, "det næste du
 > vil fortælle mig er at man heller kan slibe et stemmejern op som er gået i
 > gulvet?".. (noget man kan og gør!).. men svaret var det samme som øverste,
 > bare en lidt mere nedladende tone (udelukker citatet).. så gad jeg _slet_
 > ikke mere, det syntes jeg sgu var at undervurdere min intelligens!..
 >
 Ja det er da noget man er nødt til fra tid til anden, skal naturligvis passe
 på med en hurtigt roterende bænksliber da man kan overophede stålet og
 ødelægge hærdningen.
 
 > Jeg fik dog lige den kommentar at man heller ikke må vaske en kniv i varmt
 > vand.. se den sidste kan jeg måske se det fornuftige i, men det at man
 ikke
 > kan slibe en kniv op, det må da være ren og skær fanatisme, som ingen
 vegne
 > fører?
 
 Hvorfor i alverden må man ikke vaske en kniv i varmt vand ??
 
 Der er nogle knive med træskaft som ikke har godt af at komme i
 opvaskemaskine da det tørrer træet ud, men stålet kan umuligt tage skade af
 nok så varmt vand.
 
 
 
 
 
 mvh/JS
 
 
 
 
 |  |  | 
       Karsten Hammer Hanse~ (12-06-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Karsten Hammer Hanse~
 | 
 Dato :  12-06-02 06:57
 | 
 |  | 
 JS <mr_nobody@nowhere.com> wrote in message
 news:3d068634$0$57985$edfadb0f@dspool01.news.tele.dk...
 > Hvorfor i alverden må man ikke vaske en kniv i varmt vand ??
 >
 > Der er nogle knive med træskaft som ikke har godt af at komme i
 > opvaskemaskine da det tørrer træet ud, men stålet kan umuligt tage skade
 af
 > nok så varmt vand.
 Nej.. det var egentlig også den konklusion jeg selv kom frem til da jeg
 havde trykket "send" at vand jo selvfølgelig ikke ville være varmt nok til
 at ødelægge hærdningen.
 Mht. Swiss army knife, så tror jeg nok at hans reaktion gjaldt alle typer
 knive, men hvis han er imod at slibe dem, bliver han jo nødt til at købe nye
 knive hele tiden.. Det virker måske heller ikke ligefrem logisk! :)
 Jeg kan måske godt forstå at det idelle ikke ville være at slibe en kniv/ny
 æg op (medmindre knivsbladet har samme tykkelse hele vejen igennem).. Men på
 samme måde, kan man også sige at det ikke er ideelt at fiske med en
 fiskesnøre i saltvand da det tærer på linen?...
 jaja.. nu har jeg da lidt krudt til et kontra-angreb!    K.
            
             |  |  | 
        Thïngmand (12-06-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Thïngmand
 | 
 Dato :  12-06-02 08:34
 | 
 |  | 
 
            > Mht. Swiss army knife, så tror jeg nok at hans reaktion gjaldt alle typer
 > knive, men hvis han er imod at slibe dem, bliver han jo nødt til at købe
 nye
 > knive hele tiden.. Det virker måske heller ikke ligefrem logisk! :)
 Prøv at fortælle en slagter, at det ikke er smart at slibe hans knive op -
 så får du helt sikkert krudt nok til at jævne din vens hus med jorden    |  |  | 
         Karsten Hammer Hanse~ (12-06-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Karsten Hammer Hanse~
 | 
 Dato :  12-06-02 15:15
 | 
 |  | 
 
            haha.. ja helt sikkert! :)
 Jo mere jeg tænker over det, des mere absurd bliver det!..
 K.
 Thïngmand <michael@FJERNthingmand.dk> wrote in message
 news:3d06f974$0$260$edfadb0f@dspool01.news.tele.dk...
 > > Mht. Swiss army knife, så tror jeg nok at hans reaktion gjaldt alle
 typer
 > > knive, men hvis han er imod at slibe dem, bliver han jo nødt til at købe
 > nye
 > > knive hele tiden.. Det virker måske heller ikke ligefrem logisk! :)
 >
 > Prøv at fortælle en slagter, at det ikke er smart at slibe hans knive op -
 > så får du helt sikkert krudt nok til at jævne din vens hus med jorden    >
 >
            
             |  |  | 
       Mich. Ottosen (13-06-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Mich. Ottosen
 | 
 Dato :  13-06-02 23:54
 | 
 |  | 
 
            JS <mr_nobody@nowhere.com> wrote:
 > Hvorfor i alverden må man ikke vaske en kniv i varmt vand ??
 > 
 > Der er nogle knive med træskaft som ikke har godt af at komme i
 > opvaskemaskine da det tørrer træet ud, men stålet kan umuligt tage skade af
 > nok så varmt vand.
 Sjovt nok har jeg hørt det samme - nemlig at man ikke må vaske (netop)
 Global knive i varmt vand fra en ven. Han er stadigvæk min ven, men jeg
 negligerer da hans 'gode råd'.
 De bliver vasket med en blød opvaskebørste med varmt vand og lidt
 almindeligt opvaskemiddel. De synes ikke at have taget  skade af
 behandlingen    -- 
 venlig hilsen, Mich. Ottosen
            
             |  |  | 
      Peter Weis (12-06-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Peter Weis
 | 
 Dato :  12-06-02 10:03
 | 
 |  | 
 "Karsten Hammer Hansen" <elektrosport@hotmail.com> wrote in message
 news:3d05e53a$0$80421$edfadb0f@dspool01.news.tele.dk...
 
 > Jeg kan ikke fatte og begribe at det ikke skulle kunne lade sig gøre
 at
 > slibe en kniv op igen..
 
 Måske mener din ven Slibning = Strygestål. Det er ganske rigtigt
 umuligt at slibe noget op på et strygestål, som egentlig kun retter
 knivsæggen ud.
 Men slibning er en proces der fjerner materiale fra stålet og ikke en
 proces der klares med et strygestål (muligvis med undtagelse af de
 keramiske). Og selvfølgeligt kan knive slibes op på fx sten eller
 diamantslibere.
 Meget hårdt stål er i øvrigt ikke egnet til knive, da knivsæggen
 bliver meget sprød og nemmere knækker. Men grunden til at en
 schweizerkniv er vanskelig at slibe op, kan være at den er lavet af
 rustfrit stål. Det er noget sværere at slibe end almindeligt kulstål,
 måske på grund af det store nikkelindhold.
 
 mvh
 Peter
 
 
 
 
 |  |  | 
       Karsten Hammer Hanse~ (13-06-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Karsten Hammer Hanse~
 | 
 Dato :  13-06-02 12:56
 | 
 |  | 
 
            ok, der ser man... for lige at dreje emnet yderligere:
 De gamle (kokke) knive som siger "  inggggggggggggh" når man "knipser" til
 dem, hvad er de lavet af, er det jern?
 De skulle ihvertfald være (meget?) bedre end de nye af rustfrit stål, som
 bare siger ".."
 K.
 Peter Weis <p.weis@email.dk> wrote in message
 news:ae7n4k$lvv$1@sunsite.dk...
 >
 > "Karsten Hammer Hansen" <elektrosport@hotmail.com> wrote in message
 > news:3d05e53a$0$80421$edfadb0f@dspool01.news.tele.dk...
 >
 > > Jeg kan ikke fatte og begribe at det ikke skulle kunne lade sig gøre
 > at
 > > slibe en kniv op igen..
 >
 > Måske mener din ven Slibning = Strygestål. Det er ganske rigtigt
 > umuligt at slibe noget op på et strygestål, som egentlig kun retter
 > knivsæggen ud.
 > Men slibning er en proces der fjerner materiale fra stålet og ikke en
 > proces der klares med et strygestål (muligvis med undtagelse af de
 > keramiske). Og selvfølgeligt kan knive slibes op på fx sten eller
 > diamantslibere.
 > Meget hårdt stål er i øvrigt ikke egnet til knive, da knivsæggen
 > bliver meget sprød og nemmere knækker. Men grunden til at en
 > schweizerkniv er vanskelig at slibe op, kan være at den er lavet af
 > rustfrit stål. Det er noget sværere at slibe end almindeligt kulstål,
 > måske på grund af det store nikkelindhold.
 >
 > mvh
 > Peter
 >
 >
            
             |  |  | 
        Peter Weis (14-06-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Peter Weis
 | 
 Dato :  14-06-02 12:54
 | 
 |  | 
 "Karsten Hammer Hansen" <elektrosport@hotmail.com> wrote in message
 news:3d088732$0$78750$edfadb0f@dspool01.news.tele.dk...
 > ok, der ser man... for lige at dreje emnet yderligere:
 >
 > De gamle (kokke) knive som siger "  inggggggggggggh" når man
 "knipser" til
 > dem, hvad er de lavet af, er det jern?
 >
 > De skulle ihvertfald være (meget?) bedre end de nye af rustfrit
 stål, som
 > bare siger ".."
 Jeg ved det faktisk ikke. Mine nyere køkkenknive (Brüder Herder og
 MAC) siger også "zinggg", lidt afhængigt af godstykkelse etc.
 Men jeg gætter på at de gamle knive havde et højere indhold af kul end
 de nye knive du har prøvet. Jo mere kul og jo mindre krom, jo nemmere
 er de at holde skarpe og jo hurtigere løber de an. Måske de nye knive
 du har prøvet har været lavet af 420A stål som også bruges til
 dykkerknive. Hvis de er lavet så de tåler en tur i opvaskemaskinen er
 de måske ikke velegnede som skærende redskaber.
 Hvis du kigger på fx på
http://www.knifeart.com/knifeart/cusknifen.html  for en over sigt over
 knivmaterialer, og spørg så knivleverandøren hvilken type stål der er
 anvendt. Min egen erfaring siger at 12C67 og 440C er gode ståltyper
 til brugsknive (jagtknive), både hvad angår slibbarhed, styrke og
 rustmodstand.
 mvh
 Peter
            
             |  |  | 
       Anders H. Andersen (18-06-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Anders H. Andersen
 | 
 Dato :  18-06-02 22:20
 | 
 |  | On Wed, 12 Jun 2002 11:02:38 +0200, "Peter Weis" <p.weis@email.dk>
 wrote:
 
 >
 >Måske mener din ven Slibning = Strygestål. Det er ganske rigtigt
 >umuligt at slibe noget op på et strygestål, som egentlig kun retter
 >knivsæggen ud.
 hmm når mine køkkenknive bliver lidt sløve plejer de at få et par
 stryg med strygestållet også virker de som om de er blevet skarpe
 igen. Jeg har måske misforstået hvad du mener med "slibe op"?
 
 De Lansky slibesæt man kan få, hvor gode er de?
 Indeholder de alt hvad man har brug for at kunne slibe knive på den
 bedste måde?
 
 mvh
 Anders
 
 
 |  |  | 
        JS (19-06-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : JS
 | 
 Dato :  19-06-02 19:37
 | 
 |  | 
 "Anders H. Andersen" <aha@removenospamtiscali.dk> wrote in message
 news:sj8vgu000c0l365ek92kqarve6j692f93i@4ax.com...
 > On Wed, 12 Jun 2002 11:02:38 +0200, "Peter Weis" <p.weis@email.dk>
 > wrote:
 >
 > >
 > >Måske mener din ven Slibning = Strygestål. Det er ganske rigtigt
 > >umuligt at slibe noget op på et strygestål, som egentlig kun retter
 > >knivsæggen ud.
 > hmm når mine køkkenknive bliver lidt sløve plejer de at få et par
 > stryg med strygestållet også virker de som om de er blevet skarpe
 > igen. Jeg har måske misforstået hvad du mener med "slibe op"?
 >
 Det er ikke meningen man skal 'slibe' med et strygestål, det er kun til at
 rette æggen op på en kniv så den bliver rigtigt skarp.
 Når man sliber fjerner man materiale, med et strygestål er der mere tale om
 at glatte æggen ud.
 Mange nye knive har slet ikke en æg og skal først slibes på en slibesten.
 
 > De Lansky slibesæt man kan få, hvor gode er de?
 > Indeholder de alt hvad man har brug for at kunne slibe knive på den
 > bedste måde?
 
 Har sådan et Lansky sæt med 5 slibesten og en speciel skruetvinge/styr man
 spænder på kniven.
 Det fungerer fint men det kan sådan set ikke noget som ikke også er muligt
 med lidt håndelag og et par traditionelle slibesten.
 Den specielle skruetvinge/styr og en stang som sidder på slibestenene sikrer
 at man holder slibestenen i den rigtige vinkel.
 
 Sammen med et godt strygestål skulle man kunne slibe de fleste knive.
 
 Jeg er lidt i tvivl om Globalknive, hvis det er rigtigt de skal slibes i så
 ekstrem en vinkel som det er hævdet her i tråden så er det måske et problem.
 
 Man kan vælge vinklerne 17,20,25 og 30 grader. (Fra hver side).
 I følge manualen er 17 til Barberknive og lignende, 20 er til slagterknive,
 og de større vinkler er til hobby knive hvor man har brug for en stærkere
 æg.
 
 
 
 
 mvh/JS
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |  | 
        Peter Weis (20-06-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Peter Weis
 | 
 Dato :  20-06-02 14:35
 | 
 |  | 
 "Anders H. Andersen" <aha@removenospamtiscali.dk> wrote in message
 news:sj8vgu000c0l365ek92kqarve6j692f93i@4ax.com...
 > On Wed, 12 Jun 2002 11:02:38 +0200, "Peter Weis" <p.weis@email.dk>
 > wrote:
 >
 > >
 > >Måske mener din ven Slibning = Strygestål. Det er ganske rigtigt
 > >umuligt at slibe noget op på et strygestål, som egentlig kun retter
 > >knivsæggen ud.
 > hmm når mine køkkenknive bliver lidt sløve plejer de at få et par
 > stryg med strygestållet også virker de som om de er blevet skarpe
 > igen. Jeg har måske misforstået hvad du mener med "slibe op"?
 >
 > De Lansky slibesæt man kan få, hvor gode er de?
 > Indeholder de alt hvad man har brug for at kunne slibe knive på den
 > bedste måde?
 
 Lansky er ikke så velegnede til køkkenknive, da disse ofte er for
 lange og for fleksible.
 Under slibninger er kniven kun understøttet ved klampen. Bløde knive
 vil derfor flekse i enderne og have en slibevinkel som varierer med
 trykket.
 Hvis kniven er lang, vil slibevinklen også blive noget mindre i
 enderne end der hvor klampen er fastgjort.
 
 Noget helt andet er at slibning ikke er nødvendigt særligt ofte, hvis
 knivene opbevares ordentligt. Jeg får mine slebet ca. en gang om året
 hos Larsen i Kødbyen. I det daglige er en strygning fuldt
 tilstrækkeligt.
 Som allerede svaret, så retter strygningen æggen op. Skarpe knive vil
 underbrug få bøjet æggen til siden, hvilket kan mærkes som en grat på
 den ene side af knivsæggen hvis man kører en finger fra knivryggen mod
 æggen. En ombukket knivsæg vil få kniven til at virke sløv, og en
 opretning vil få den til at være skarp igen.
 Ordentlig opbevaring betyder at knivsæggen er beskyttet. Knive må ikke
 ligge og rode i en skuffe. De kan placeres på magnetskinner, i
 knivblokke eller hænges op på søm; det er sltsammen glimrende. Men de
 må ikke ligge og skære hinanden i æggen.
 
 mvh
 Peter
 
 
 
 
 |  |  | 
  Martin K. Henrichsen (10-06-2002) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Martin K. Henrichsen
 | 
 Dato :  10-06-02 22:16
 | 
 |  | Zwilling  J. A. Henckels har en lille sort plast ting med runde slibesten i.
 Twinsharp hedder den. Hvad er den mon værd?
 
 Martin.
 
 
 
 
 |  |  | 
 |  |