| 
					
							
        
    
        
						
			 | 
			
			
					    
					
        
         
          
         
	
            | risalamande Fra : Angela og Finn | 
  Dato :  19-12-01 22:10 |  
  |   
            Hej
 
 Jeg skal for første gang selv lave risalamande til jul, men kan ikke rigtig
 finde en opskrift på det. Jeg kunne godt tænke mig at lave den helt fra
 "bunden" af istedet for at købe færdiglavet risengrød. Er der mon nogen der
 kan hjælpe med en god opskrift?
 Samtidig - de få gange jeg har forsøgt at lave risengrød brænder mælken
 altid på, selv på lav varme - er der nogle råd for at undgå dette?
 
 På forhånd tak og god jul.
 Venlig hilsen
 Angela
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Niels Henriksen (19-12-2001) 
         
	
            | Kommentar Fra : Niels Henriksen | 
  Dato :  19-12-01 23:02 |  
  |   
            "Angela og Finn" <angela.chris@get2net.dk> wrote in message
 news:Wo7U7.144$w77.5488@news.get2net.dk...
 >
 > Jeg skal for første gang selv lave risalamande til jul, men kan ikke
 rigtig
 > finde en opskrift på det. Jeg kunne godt tænke mig at lave den helt fra
 > "bunden" af istedet for at købe færdiglavet risengrød. Er der mon nogen
 der
 > kan hjælpe med en god opskrift?
 > Samtidig - de få gange jeg har forsøgt at lave risengrød brænder mælken
 > altid på, selv på lav varme - er der nogle råd for at undgå dette?
 >
 Til risengrød er jeg begyndt at benytte de risflager hvor den kun skal koge
 3-5 minutter før den er færdig. Det giver et godt resultat. Man skla blot
 røre i gryden hele tiden.
 
 
 --
 Niels Henriksen
 
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Peter Westh (20-12-2001) 
         
	
            | Kommentar Fra : Peter Westh | 
  Dato :  20-12-01 08:36 |  
  |   
            "Niels Henriksen" <new@biggs.dk> skrev i en meddelelse
 news:9vr2bg$1645$1@news.cybercity.dk...
 > > Samtidig - de få gange jeg har forsøgt at lave risengrød brænder mælken
 > > altid på, selv på lav varme - er der nogle råd for at undgå dette?
 > >
 > Til risengrød er jeg begyndt at benytte de risflager hvor den kun skal
 koge
 > 3-5 minutter før den er færdig. Det giver et godt resultat. Man skla blot
 > røre i gryden hele tiden.
 
 Helligbrøde, hvis du spørger mig!
 
 Opskriften på en risengrød, som ikke brænder på, består i 1) en god, tung,
 tykbundet gryde, 2) Økologisk sødmælk, 3) Omrøring, masser af omrøring. Du
 skal røre med højest 5 minutters mellemrum, gerne hyppigere, og de sidste
 10-20 minutter, hvor grøden begynder at blive tyk, skal du røre konstant.
 Endelig skal du 4) huske først at tilsætte salt tilsidst, det er som om den
 øger tendensen til påbrænding, uden at jeg skal gøre mig klog på hvorfor.
 
 Man kan godt med let- eller skummetmælk, men det er noget sværere, og det er
 jo også meningsløst at spare på fedtet, når det er risalamande grøden skal
 bruges til.
 
 Jeg har ingen ris al amande-opskrift. Normalt består den af risengrød rørt
 med flødeskum, sukker, ægte vanillie og hakked mandler. I min familie er det
 tradition at lave den som en slags fromage, som foruden det nævnte
 indeholder æg og husblas. Jeg tror det var min mormor der begyndte på det.
 Med tiden og det økonomiske opsving er min mors risalamande blevet mere og
 mere kedelig, synes jeg, fordi der kommer mindre og mindre risengrød, og
 mere og mere fløde og flere mandler i. Jeg har de sidste par år prøvet at
 finde tilbage til en dogme-risalamande, hvor risen er den dominerende
 ingrediens, men jeg er endnu ikke helt tilfreds med resultatet. Iøvrigt
 foretrækker jeg den med appelsinsirup fremfor kirsebærsovs, det passer godt
 som kontrast til den søde, fede ret.
 
 MVH
 
 Peter
 
 
 
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           sune vuorela (20-12-2001) 
         
	
            | Kommentar Fra : sune vuorela | 
  Dato :  20-12-01 09:05 |  
  |   
            On Wed, 19 Dec 2001 22:10:05 +0100, "Angela og Finn"
 <angela.chris@get2net.dk> wrote:
 
 >Jeg skal for første gang selv lave risalamande til jul, men kan ikke rigtig
 >finde en opskrift på det. Jeg kunne godt tænke mig at lave den helt fra
 >"bunden" af istedet for at købe færdiglavet risengrød. Er der mon nogen der
 >kan hjælpe med en god opskrift?
 
 Følg opskriften på bagsiden af grødrisposen. Man kan ikke undgå at det
 sætter sig lidt på bunden..... Men brug sødmælk. Rør hele tiden mens
 det er ved at komme i kog og inden du har skruet ned. Når der er
 skruet ned - løg log på og rør hver 10 minut eller deromkring i ca en
 time til det ligner risengrød
 
 Lav evt. en kæmpe portion den 23. og spis risengrød til aftensmad -
 sæt resten i køleskabet natten over.
 
 Der piskes flødeskum svarende til ca 1/3 til ½ af rumfanget af
 risengrød. 
 Der tages en vanillestang (eller flere hvis det er en portion til mere
 end 6-8 mennesker) og kornene tages ud og blandes i den kolde
 risengrød. Der puttes en smule sukker i risengrøden også - efter
 behag.
 
 Mandler! Masser af mandler.... Smuttes og hakkes groft (husk at gemme
 2 mandler til mandelgaven! - det kan være at den ene flækker mens den
 tørrer) De hakkede mandler blandes i risengrøden. 
 
 Flødeskum vendes i risengrøden. Risengrøden stilles koldt ind til
 servering. 
 
 Serveres med kirsebærsauce (den må man god tkøbe færdiglavet)
 
 -- 
 Sune
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Peter W. Bosse (20-12-2001) 
         
	
            | Kommentar Fra : Peter W. Bosse | 
  Dato :  20-12-01 07:26 |  
  |   
            "Angela og Finn" <angela.chris@get2net.dk> skrev följande i meddelandet:
 
 > Jeg kunne godt tænke mig at lave den helt fra "bunden" af istedet for
 > at købe færdiglavet risengrød. Er der mon nogen der kan hjælpe med
 > en god opskrift?
 
 Normalt plejer der at stå en standard-opskrift på pakken, når man køber
 grødris.
 
 Fx på "Pama Grødris" stå følgende opskrift..
 
 Risengrød:
 (4 pers.)
 
 2¼ dl ris (190 g)
 2½ dl vand
 1 liter mælk
 ½-1 tsk salt  (*salt udelades til ris à l'amande)
 
 Risene drysses i det kogende vand og koger 2 min. Mælken tilsættes og
 bringes i kog under omrøring. Grøden koges under låg ved svag varme og
 omrøres jævnligt.
 Kogetid ca. 35 min. (*Grøden smages til med salt) og serveres med
 kanelsukker, smørklat, saftevand eller hvidtøl.
 
 Ris à l'amande:
 (4 pers.)
 
 ½ portion risengrød (salt udelades)
 1 spsk sukker
 3 tsk vanillesukker
 50 g mandler
 2 dl piskefløde
 evt. lidt reven citronskal
 
 Risengrøden afkøles og blandes med de smuttede mandler. Til sidst vendes
 flødeskummet i, og rettet serveres med syltede kirsebær.
 
                                          -oo-
 
 Her er en opskrift fra "Menu" Juleretter...
 
 NB: Mange mennesker er i de senere år gået over til at spise ris à
 l'amande efter julemaden, men ifølge traditionen bør julegrøden spises
 som forret - og det egner denne fine grød sig glimrende til. Den skal
 kun serveres i små portioner - og der er sagtens plads til and eller gås
 bagefter.
 
 Ris à l'amande:
 (6 pers.)
 
 ¾ liter mælk
 1 dl (90 g) ris
 1 stang vanille
 50 g mandler
 5 dl piskefløde
 evt. sukker
 
 Kog en risengrød af mælk og ris tilsat den flækkede vanillestang.
 Brug en tykbundet gryde.
 Kogetid ca. 35-40 min.
 Lad det afkøle.
 Smut og hak mandlerne groft. Husk at tage en hel mandel fra til
 mandelgave.
 Pisk fløden stiv og vend den i den kolde grød sammen med mandlerne. Smag
 evt. til med sukker.
 Til ris à l'amande serveres kirsebærsauce - varm eller kold. Eventuelt
 kan man tilsætte et glas Cherry Heering til de voksne.
 
 Tips: ER risengrøden brændt på? .. så hælder man grøden over i en ren
 gryde, og og koger et halvt overskåret løg med i 5 minutter. Det tager
 det meste af den svedne smag.
 
 God fornøjelse!
 
   *    A   *
     <      >
   *    V    *
                  Q
                  /\
                 /**\
                /***\
               /*****\
     _ _        ||       _ _
 
 --
 Mvh.
 Peter W. Bosse
 -Det Digitale Køkken
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Jette Mogensen (20-12-2001) 
         
	
            | Kommentar Fra : Jette Mogensen | 
  Dato :  20-12-01 10:17 |  
  |   
            
 "Angela og Finn" <angela.chris@get2net.dk> skrev i en meddelelse
 news:Wo7U7.144$w77.5488@news.get2net.dk...
 > Hej
 >
 > Jeg skal for første gang selv lave risalamande til jul, men kan ikke
 rigtig
 > finde en opskrift på det. Jeg kunne godt tænke mig at lave den helt fra
 > "bunden" af istedet for at købe færdiglavet risengrød. Er der mon nogen
 der
 > kan hjælpe med en god opskrift?
 > Samtidig - de få gange jeg har forsøgt at lave risengrød brænder mælken
 > altid på, selv på lav varme - er der nogle råd for at undgå dette?
 >
 > På forhånd tak og god jul.
 > Venlig hilsen
 > Angela
 >
 >
 Hej Angela
 
 Jeg koger risengrøden på vand og tilsætter piskefløde tilsidst.På denne måde
 undgår jeg at grøden brænder på.
 
 Her kommer opskriften på vores families Ris a làmande
 
 Grød:
 125 g grødris
 7½ dl vand
 1/4 l piskefløde
 1 vanillestang
 1 tsk salt
 3 spsk sukker
 50 g smør
 
 Grynene drysses i det kogende vand .Tilsæt en flækkes vanillestang. Grøden
 småkoger under låg ca. 50 min. Rør af og til. Tilsæt piskefløden og kog
 færdig under omrøring,ca 10 min.(Grøden skal ikke være alt for tyk.den
 bliver tykkere,når man tilsætter saltet).Rør smør,sukker og salt i grøden og
 hæld den op i en skål til afkøling.Rør af og til i den.Den kan med fordel
 koges dagen før.
 
 Ris a làmande
 
 Risengrød
 100 g smuttede mandler,grofhakkede
 3/4 dl sherry
 1 spsk cognac
 2 blade husblas
 3/4 l piskefløde
 
 Rør de hakkede mandler,sherry og cognac i den kolde grød.Udblød husblas i
 koldt vand og smelt den i vandbad.Lad husblasen blive håndvarm og rør den i
 en tynd stråle i grøden.Pisk fløden stiv og vend forsigtigt flødeskummet i
 grøden.Hæld ris a làmanden i en skål,husk at komme en helt mandel i, og lad
 den stå koldt mindst et par timer. Server kirsebærsovs til.
 
 Du kan udelade husblas,hvis al desserten bliver spist juleaften.Men i min
 familie sætter vi stor pris på at spise resten( og der må gerne være meget)
 1. juledag.
 
 God Jul  Jette
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Emil (20-12-2001) 
         
	
            | Kommentar Fra : Emil | 
  Dato :  20-12-01 17:02 |  
  |   
            On Wed, 19 Dec 2001 22:10:05 +0100, Angela og Finn wrote:
 
 >Samtidig - de få gange jeg har forsøgt at lave risengrød brænder mælken
 >altid på, selv på lav varme - er der nogle råd for at undgå dette?
 
 Lav grøden i et ildfast fad i ovnen. Det er umuligt at få det til
 at brænde på, og smagen bliver knaldhamrende god/lækker hvis du
 bruger sødmælk til grøden.
 
 
 m.v.h. Emil
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Klaus Alexander Seis~ (20-12-2001) 
         
	
            | Kommentar Fra : Klaus Alexander Seis~ | 
  Dato :  20-12-01 18:27 |  
  |   
            Emil skrev:
 
 > Lav grøden i et ildfast fad i ovnen.
 
 Det lyder næsten som det englænderne kalder "rice pudding".
 
 
   // Klaus
 
 -- 
  ><>    vandag, môre, altyd saam
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
            Emil (21-12-2001) 
         
	
            | Kommentar Fra : Emil | 
  Dato :  21-12-01 04:15 |  
  |   
            On Thu, 20 Dec 2001, Klaus Alexander Seistrup wrote:
 
 >Emil skrev:
 >> Lav grøden i et ildfast fad i ovnen.
 > ¤  ¤       ¤      ¤    ¤
 >Det lyder næsten som det englænderne kalder "rice pudding".
 >  ¤     ¤      ¤     ¤
 Kald det hvad du vil. Men jeg undrer mig over hvorfor danskere
 ikke bruger ovnen meget mere end tilfældet er.
      ¤     ¤       ¤
 Englænderne har to fordele: Det bliver forår i februar måned, og
 der er masser af gode etniske restuaranter, så man ikke behøver
 at sulte i dette madens U-land.
          ¤     ¤
 Nu har jeg ikke været udsat for deres rice pudding, så hvad
 adskiller den fra risengrøden?
                 ¤   ¤
                       ¤    ¤
 m.v.h. Emil                   ¤    ¤
                                        ¤
 --                                        ¤
  ><>    vandag, môre, altyd saam          __ ¤
 På mandag, blir de møre, alle sammen >< ___`>-
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
             Klaus Alexander Seis~ (21-12-2001) 
         
	
            | Kommentar Fra : Klaus Alexander Seis~ | 
  Dato :  21-12-01 04:50 |  
  |   
            Emil skrev:
 
 > Nu har jeg ikke været udsat for deres rice pudding, så hvad
 > adskiller den fra risengrøden?
 
 Den største forskel er nok at de kommer reven muskatnød på.
 
 Og så synes jeg at risengrød, eller rice pudding, lavet i ovn er
 mere luftig (eller mindre bastant) end risengrød lavet i gryde.
 
 Så vidt jeg husker er opskriften ca. 1 liter mælk, 2 dl ris og 1 dl
 sukker, som kommes i en passende ildfast beholder.  Der lægges nogle
 klatter smør oveni og så reven muskat (vær blot rundhåndet, det kommer
 ikke til at smage så stærkt som man kunne tro).  Og så ind i ovnen og
 bage langsomt (en opskrift jeg havde fat på for nogle år siden sagde
 direkte "jo langsommere, jo bedre") til mælken er opsuget og der er
 et brunt skind på overfladen.
 
 Som dansker er jeg ikke begrænset af at "rice pudding" skal smage på
 en bestemt måde, så jeg har også eksperimenteret med stødt kanel og
 rosiner - med godt resultat (rosinerne bliver dog temmelig store og
 bløde af at koge i mælken i så lang tid).
 
 Man kan osse sagtens bruge almindelige ris i stedet for grødris.  Så
 kan man altså bruge sin yndlingsris i stedet for at skulle trækkes med
 de ofte smagsfattige grødris.
 
 (Der skulle vel heller ikke være noget i vejen for at koge risengrød
  på basmati- eller jasminris, jeg har bare aldrig prøvet det, da jeg
  sjældent koger risengrød.)
 
 
   // Klaus
 
 -- 
  ><>    vandag, môre, altyd saam
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
              Klaus Alexander Seis~ (21-12-2001) 
         
	
            | Kommentar Fra : Klaus Alexander Seis~ | 
  Dato :  21-12-01 05:04 |  
  |   |   |   
            
        
 
            
         
           Birgit (22-12-2001) 
         
	
            | Kommentar Fra : Birgit | 
  Dato :  22-12-01 15:47 |  
  |   
            > Lav grøden i et ildfast fad i ovnen. Det er umuligt at få det til
 > at brænde på, og smagen bliver knaldhamrende god/lækker hvis du
 > bruger sødmælk til grøden.
 >
 >
 > m.v.h. Emil
 
 Kan vi ikke lige få opskriften.. Hvor mange grader....
 Hilsen Birgit
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
            Emil (22-12-2001) 
         
	
            | Kommentar Fra : Emil | 
  Dato :  22-12-01 22:30 |  
  |   
            On Sat, 22 Dec 2001, Birgit wrote:
 
 >> Lav grøden i et ildfast fad i ovnen. Det er umuligt at få det til
 >> at brænde på, og smagen bliver knaldhamrende god/lækker hvis du
 >> bruger sødmælk til grøden.
 
 >Kan vi ikke lige få opskriften.. Hvor mange grader....
 
 Jo da. Kog en liter mælk, tilsæt 1,5 dl (125 gram) grødris samt
 et drys salt. Når det koger igen, hældes det i et varmt ildfast
 fad med låg; det stilles i en forvarmet ovn i en timestid ved
 mindst 120 grader.
 
 Tid og temperatur er de samme, selv om du bruger ti-dobbelt
 portion.
 
 Temperaturen skal bare være høj nok, for mælken bliver aldrig
 mere end omkring 100 grader! Bliver ovntemperaturen meget høj
 (220 grader), dannes der meget skind på overfladen af mælken, men
 det går ikke hurtigere med grøden.
 
 Du kan altså fint bage brød eller kartofler samtidigt med at du
 bager grøden.
 
 
 m.v.h. Emil
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Finn (20-12-2001) 
         
	
            | Kommentar Fra : Finn | 
  Dato :  20-12-01 17:48 |  
  |   
            
 "Angela og Finn" <angela.chris@get2net.dk> skrev i en meddelelse
 news:Wo7U7.144$w77.5488@news.get2net.dk...
 > Hej
 >
 > Jeg skal for første gang selv lave risalamande til jul, men kan ikke
 rigtig
 > finde en opskrift på det. Jeg kunne godt tænke mig at lave den helt fra
 > "bunden" af istedet for at købe færdiglavet risengrød. Er der mon nogen
 der
 > kan hjælpe med en god opskrift?
 > Samtidig - de få gange jeg har forsøgt at lave risengrød brænder mælken
 > altid på, selv på lav varme - er der nogle råd for at undgå dette?
 
 Hej Angela
 
 Jeg bruger mikro-ovnen.
 
 6 dl. mælk
 4 dl. vand
 2 dl. ris
 1/2 tsk. salt
 
 5 min ved 700 w.
 5 min ved 280 w.
 4 min ved 700 w.
 30 min ved 210 w.
 
 Røres undervejs.
 
 Mvh. Finn
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
    
 
					
					 
			 | 
			
				
        
			 |