Kogebøger - Gastronomens gave
 (De ti bedste)
 
 Mon ikke der blandt julens hårde pakker vil være et usædvanligt stort
 opbud af farvestrålende kogebøger? Skal man dømme efter de seneste
 måneders massive strøm af  nyudgivelser, vil svaret være jo. Der er godt
 salg i bøger, der gør det muligt for enhver at realisere den indre
 kokkedrøm, så hverken familie eller gæster går uimponerede fra bordet.
 
 Vi har kigget det store udbud af kogebøger igennem og giver her et bud
 påde ti bøger, der skiller sig mest ud fra mængden og fortjener en plads
 under træet.
 Mange boggaver ender med en enkelt tur i køkkenet, et par måneders
 udstilling på et strategisk synligt sted i privaten og siden en evig
 plads i de støvsamlendes rækker i reolen.
 En sådan skæbne risikerer Thomas Rode Andersens nye kogebog med
 opskrifter fra restaurant Kong Hans Kælder også. Men det vil være
 hamrende uretfærdigt, for bogen er så visuelt smuk, at den fortjener at
 blive udråbt til årets flotteste kogebog.
 Der søsættes som bekendt mange gastronomiske skibe. Nye restauranter
 kommer og går, men når man efter 25 år for fulde sejl fortsat formår at
 holde kursen, så er der virkelig noget at prale af.
 Restaurant Kong Hans åbnede i 1976 med ægteparret Sven og Lene
 Grønlykke som ankermænd i selskab med Inge og Klaus Rifbjerg - for
 en hel sølvbryllupsalder siden.
 Efter store navne som Michel Michaud og Daniel Letz overtog sønderjyden
 Thomas Rode skuden i 1997, og hans kogebog i anledning af jubilæet
 er først og fremmest en profilering af det køkken, der gennem tiden har
 gjort restauranten så berømt, at den kan prale med en stjerne i
 Michelins lille røde.
 
 Træning og værktøj
 Nogen nem bog er der til gengæld ikke tale om. Med enkelte undtagelser
 er her tale om restaurantmad, der både kræver træning og gedigent
 køkkenværktøj. Men hører man til dem, der betragter det som en sport
 at rive en dag ud af kalenderen for at kræse om den store madoplevelse,
 ja så er det her bogen.
 Iscenesættelsen er til gengæld meget enkel. Fotografen Jacob Gils er
 manden bag bogens meget fine billeder, der aldeles ukrukket præsenterer
 hver enkelt ret med fuld fokus på tallerkenserveringen og ikke på
 omgivelserne. Her er maden i centrum, og billederne er ikke småsmart
 udviskede eller fotograferet med dogmeholdt tju-hej kamera.
 Thomas Rode præsenterer os for flere af Kong Hans' signaturretter,
 deriblandt varm foie gras med hindbærvinaigrette og paradenummeret
 Hummer Tiger Lee, som Daniel Letz bragte med sig fra et ophold i London,
 og som også er en klassiker i køkkenet på Grønlykkernes andet madtempel,
 Falsled Kro på Fyn.
 Den lader vi mestrene om, mens en ret som jonfruhummer pocheret med
 spidskål og krondild virker mere lettilgængelig. En ret som
 limousinekalv med barolo-risotto og olivensauce får smagsløgene til at
 spinde. Men hvor opdriver man røget kuller? Jeg ved det ikke, selvom
 fisken ligesom i andre kogebøger af kokke med fortid på enten Falsled
 eller Kong Hans optræder i Thomas Rodes nye bog.
 
 Den gode oplevelse
 Det er som bekendt ikke enhver forundt at besøge madtemplet i
 Vingårdsstræde. En aften for to med mad og vin ender som en udskrivning
 i størrelsesorden med et halvt års cigaretforbrug. Men det er næppe
 løgn, at det lige så meget handler om at prioritere den gode oplevelse -
 eller sagt med Klaus Rifbjergs egne ord fra bogens indledning:
 »Jeg ville få det dårligt på mere end én måde, hvis jeg skulle spise
 hver aften i Kong Hans eller en restaurant af tilsvarende kaliber. Men
 en gang imellem synes jeg det er afgørende vigtigt at slå håret ud og
 bagen i sædet, fatte bestikket, skænke op i glasset og lade daleren
 springe.
 Alt er relativt, og hvis nogen er mere til frikadeller i Torremolinos
 end en tur i Kong Hans' Kælder, er det fint for mig. Jeg synes bare, man
 skulle overveje, om en tur hen i kælderen af og til kunne opveje den
 længere og besværligere udflugt«.
 Lad os her nøjes med at fantasere om turen til Kong Hans, der med
 bogens mere end 100 retter kan strække sig over mange gode måltider.
 --
 
 De ti bedste:
 
 En Kogebog - opskrifter fra restaurant Kong Hans Kælder.
 Af Thomas Rode Andersen, 221 sider, 450 kr., Lindhardt & Ringhof. En
 oplagt gaveidé for den rutinerede hjemmekok med plads til at afsætte god
 tid til gæstebudet.
 
 Desserter.
 Af Markus Grigo, 215 sider, 349 kr., Attika. Søllerød Kros dygtige
 dessertkok leverer opskrifter til såvel amatører som professionelle med
 sukkertermometre, sprøjteposer og hele pivetøjet hjemme i privaten.
 Julens bedste bud på en bog til den store dessertelsker.
 
 La Pizza - den sande historie fra Napoli.
 Af Nikko Amandonicos, 168 sider, 199 kr., Nyt Nordisk Forlag Arnold
 Busck. Kan der overhovedet siges mere om pizzaer? Ja, så afgjort. I
 'La Pizza' får vi hele historien om den napolitanske delikatesse, der af
 fastfoodindustri og gaderestauranter er reduceret til et miskmask med
 plads til indslag fra alverdens køkkener.
 
 Mettes Gæstebud.
 Af Mette Sia Martinussen, 203 sider, 269 kr., Politiken. Smuk,
 sommerlig og fyldt med skønne opskrifter og illustrationer fra Mette Sia
 Martinussens busrejse gennem Danmark i sommeren 2001.
 
 Det er bare mere mad.
 Af Jamie Oliver, 285 sider, 298 kr., PP Forlag. Englands køkkenflab
 nummer et har en stor, dansk fanskare, og hans kogebog nummer to vil
 angiveligt være blandt julehandlens bestsellere. Jamies retter er nemme
 og ukrukkede, men personligt synes jeg, at kogebog nummer et lige var et
 nummer bedre end bog nummer to.
 
 Køkkenets Gudinde.
 Af Nigella Lawson, 372 sider, 349 kr., Aschehoug. I den danske version
 af 'How to be a domestic goddess' præsenteres vi for hendes bedste
 kage- og dessertopskrifter, så det synger i alle plomberne. Det bedste
 ved Nigella Lawson er hendes evne til at skabe overdådige resultater ud
 af lettilgængelige opskrifter.
 
 Kokkene og Stederne.
 Af Susanne Kjær, foto Lars Ranek, 224 sider, 269 kr., Gyldendal.
 Ugebladet Femina bragte i en periode madserien Danske Stjernekokke
 - en tur gennem 20 af landets bedste køkkener, hver repræsenteret med
 tre opskrifter. De er nu samlet serien i 'Kokkene og Stederne'. Årets
 bedste bud på en gastronomiske rundtur i det danske.
 
 Svinkløv Badehotel.
 Af Mikael Christensen, foto Poul Ib Henriksen, 138 sider, 299 kr.
 Aschehoug. Svinkløvs køkkenchef, Mikael Christensen, præsenterer os
 for sine sommerretter, fotografen Poul Ib Henriksen har fanget Svinkløvs
 krystalklare vesterhavslys, mens forfatter og arkitekturanmelder Henrik
 Sten Møller introducerer os til stedet og den omkringliggende natur, så
 man får lyst til at tage af sted her og nu.
 
 Mors Mad.
 Af Camilla Plum, 472 sider, 199 kr., Politiken. Camilla Plums nye
 madbibel har vi beskrevet tidligere i Politiken. Lad os kortfattet
 sammenføje, at bogen med sine mere end 500 opskrifter er big value
 for pengene.
 
 Entertain.
 Af Ed Baines. 256 sider, Kyle Cathie Publishers. (Kan købes gennem
 Amazon.co.uk til 15,99 og hos Arnold Buscks Boghandel på Købmagergade
 til 359 kr.) Ed Baines er lige nu et af Englands største gastronomiske
 navne - kendt gennem tv-serien 'Ed Baines Entertains'. Bogen har fået
 plads på listen, fordi den er fyldt med simple, gode idéer.
 
 (Bøgerne er ikke angivet i prioriteret rækkefølge)
 
 Source: Politiken
 
 --
 Mvh.
 Peter W. Bosse
 -Det Digitale Køkken
 
 
  
            
             |