| 
					
							
        
    
        
						
			 | 
			
			
					    
					
        
         
          
         
	
            | Surdej Fra : Jan Winther | 
  Dato :  16-11-01 17:32 |  
  |   
            Jeg har forsøgt mig med at lave en surdej, men det "mugner" efter ca. 3
 dage.
 
 Jeg har blandet:
 
     1,5 dl. kærnemælk
     1 stk. salt
     2,5 dl. groft rugmel
 
 og ladet det stå i køkkenet, tildækket.
 
 Hvad gør jeg forkert?
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Klaus Alexander Seis~ (16-11-2001) 
         
	
            | Kommentar Fra : Klaus Alexander Seis~ | 
  Dato :  16-11-01 18:11 |  
  |   
            Jan Winther skrev:
 
 > Hvad gør jeg forkert?
 
 Bruger kærnemælk.
 
 Kærnemælk kan ikke bruges til at starte surdeje med, da de mælksyre-
 bakterier den indeholder (bl.a. Lactobacillus cremoris og L. casei)
 er designet til at leve i mælk.  De mest velegnede organismer til
 surdej skal findes i den flora der forekommer naturligt i melet.
 
 Lav i stedet en lind grød af rugmel og saltvand (1 spsk salt pr. l),
 og lad den stå et lunt sted til den begynder at boble.  Tag lidt fra
 og bland i en ny omgang lind grød, som får lov til at stå til det
 bobler osv.  Gentag proceduren til farve, smag og aroma er stabile
 fra gang til gang.
 
 Organismerne i en surdej trives uden ilt, det gør skimmelsvampe ikke.
 Derfor kan man hindre [voldsom vækst] af skimmelsvampe ("mug") ved at
 benytte en høj, snarere end en vid, beholder til syrningen, samt ved
 at dække overfladen med film eller en frysepose.  Det er især ved de
 første par indsyrninger at skimmelsvampe kan være et problem - når
 først mælkesyrebakterierne har etableret sig, får skimmelsvampe ikke
 et ben til jorden pga. det iltfattige og stærkt sure miljø.
 
 
   // Klaus
 
 -- 
  ><>°    vandag, môre, altyd saam
  
            
             |   |   
            
        
 
    
 
					
					 
			 | 
			
				
        
			 |